Yayınlanan haber metni aşağıda aynen verilmiştir..
TOBB GİRİŞİMCİLİK HABER BÜLTENİ (21.09.2010)
HÜLYA ESEL'DEN ÖRNEK PROJE (Eskişehir Anadolu Bölge)
Bilecik -Bozüyük Kadın Girişimciler Başkan Yardımcısı Hülya ESEL Bozüyük Tarımının kalkınması için canla başla uğraşıyor...
Bilecik'in Bozüyük İlçesi'nde, vitrifiye üretimi yapan Bozvit A.Ş.'nin yönetim kurulu Üyesi Hülya ESEL, bir gün fabrikanın önüne, römorku kabak dolu bir traktörün yanaştığını ve çiftçinin işçilere ücretsiz kabak dağıttığını görür. Çiftçi ürettiği ancak satamadığı kabağı çöpe gitmesin diye ücretsiz olarak dağıtmaktadır. Bir kaç gün sonra, fabrikaya yemek getiren firmanın bir kaç gün üst üste ücretsiz kabak tatlısı getirdiğini görünce nedeninin araştırır gerekçe aynıdır: bir çiftçi satamadığı kabağı heba olmasın diye, işçilere dağıtılmak üzere, ücretsiz olarak yemek fabrikasına vermiştir.
Çiftçilerin iyi niyetinin ve yaşadığı ilçenin kabak potansiyelinin farkeden Hülya ESEL, internetin başına geçerek kabakçılığı araştırmaya başlar. günler süren araştırma sonucu topladığı bilgilerle birlikte İlçe Tarım Müdürlüğü'ne giden ESEL, burada düşüncelerini anlatır ve yardım ister. ESEL’in heyecanını ve azmini gören yetkililer de gerekli desteği verir ve işe koyulurlar.
“Birlikten kuvvet doğar” diyen ESEL, yetkililerin de yardımı ile ilk önce Bozüyük Sebze Üreticileri Birliği’ni kurar. ESEL bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Kabak üreticilerinin organize olması, üretimde, hasatta ve pazarlamada başarılı olabilmeleri için onları temsil eden bir kuruma ihtiyaç vardı. Bunun için kabak üreticilerini topladık ve Bozüyük Sebze Üreticileri Birliği’ni kurduk. Bir başkan seçtik ve bizlerde destekleyerek işe koyulduk.”
2009 yılının Şubat ayında kurulan Birlik, İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte, hemen ilçedeki kabak üretimi ile ilgili bir araştırma yapar. Bozüyük’teki kabağın ayrı bir tadı ve aroması olduğunu keşfeden yetkililer, önce çiftçilerin eğitimi ile yola çıkarlar. İlçe Tarım Müdürlüğü ve Birlik yetkilileri, Hülya ESEL’in de desteği ile köy köy dolaşarak projeyi anlatırlar, sorunları tespit ederler ve çözüm yolarlı araştırmaya başlarlar.
İlk iş olarak üretilen kabağın en iyi şekilde pazarlanması için çalışma başlatan ESEL ve yetkililer, evlerinde yaptıkları kabak tatlısı ve kabak reçeli ile birlikte büyük marketleri ve alıcıları dolaşırlar. Bozüyük kabağını anlatan ve gösteren ESEL, çalışmalarında başarılı olur ve ilk yıl için 500 tondan fazla kabağı büyük marketlere satarak, hem kabakları çöpe gitmekten kurtarır, hem de çiftçinin daha fazla para kazanmasını sağlar.
Bununla da yetinmeyen ESEL, Kadın Girişimciler Kurulu’nu da olaya dahil eder ve yetkililerle birlikte köy köy dolaşarak eğitim faaliyetlerine başlar. Amaç ise, gelecek yıl üretimi artırmak.
Çalışmaları tamamen gönüllü yürüttüğünü, fabrikadaki işleri bitince mesaisini buna harcadığını belirten Hülya ESEL, “Bundan sonraki amacımız, organik ve iyi tarım yapılmasını sağlayarak kabak üretimini artırmak. Üretim artarsa satış da artar. Çünkü geçen yılki taleplere cevap vermedik” diyor. Asıl hedefinin ise, kabağı işleyerek satmak suretiyle katma değerini artırmak ve üreticinin daha fazla kazanmasını sağlamak olduğunu belirten ESEL; “Kabağın kilosu 30-40 kuruş civarında satılıyor. Bunu alan firmalar posasını çıkarıp, dilimliyor ve paketleyerek satıyor, fiyat 1 lira 40 kuruşa çıkıyor. Bizim ilk hedeflerimizden birisi paketleme tesisi kurarak kabağı paketleyip daha pahalıya satmak. Kabağın posası da kozmetik sektöründe kullanılıyor ve onu da değerlendirebiliriz. İleriki dönemde ise, kabaktan farklı ürünler yaparak daha farklı şekilde değerlendirmeyi de düşünüyoruz” dedi.
23.09.2010
BOZÜYÜK
TİCARET VE SANAYİ ODASI