Bilecik'te, İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde ''Mesleki eğitim ve istihdam eğilimini belirleme çalıştayı'' düzenlendi.
Valimiz Süleyman Elban, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen çalıştayda, Türkiye'nin ve Bilecik'in eğitim kurumları açısından zengin olduğunu belirterek, sanayi olarak da özellikle il bazında yeterli bir sanayiye sahip olduklarını kaydetti.
Sanayi sektörünün, kalifiyeli eleman eksikliğini her platformda dile getirdiğini ifade eden Valimiz Elban, şöyle konuştu:
''Okul ve eğitim verdiğimiz öğrenci açısından eksikliğimiz yok fazlalığımız var.Herkesin aradığı nitelikli, meslek sahibi insan ihtiyacı var. Sadece nitelikli ve meslek sahibi insan ihtiyacı da yeterli değil, aynı zamanda oradaki özellikle faaliyet gösteren o sektörün ihtiyacı olan nitelikte ve meslekte insan ihtiyacımız var. Dolayısıyla da bir yerde okul planlaması yada okulla ilgili meslek planlaması yaparken genel her yerde kullanılabilecek nitelikte eleman değil, orada özelde o sektörün ihtiyacı olan insan planlamasını iyi yapmamız mecburiyetimiz var. Çalıştayı, görüş ve önerileri almak ve tespit etmek için düzenliyoruz.''
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Kalite ve Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Salih Canbal da mesleki ve teknik eğitimde yapılan değişiklikler hakkında bilgi vererek, ''Yeni uygulamayla lise öğrencisi, öğrenci yıllarında hem mesleğini öğrenecek hem de maaş almaya başlayacak. Bütün işletmelerle yapılan sözleşmelerde bu geçerli. Mesleki ve teknik eğitim alanında 1 milyon 700 bin öğrencimiz var. Mesleki Eğitim Merkezlerimiz zorunlu eğitim kapsamına alınmasıyla hem sanayinin hem esnafın hem de öğrencilerimiz için ciddi bir imkan olacak.'' dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş da ülkenin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlayabilmesi, küresel rekabette yerini alabilmesi, eğitime ayrılan kaynakları daha verimli ve etkin kullanabilmesi için eğitim sisteminin tüm süreçlerinin kaliteye dayalı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, nitelikli insan gücü ihtiyacının mesleki ve teknik eğitim kalitesinin artırılmasının büyük önem kazandığını ifade etti.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ayhan Tozan ise işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikli eleman bulma sıkıntısı yaşadığını belirterek, bölgenin dinamiklerini, zenginliklerini, ihtiyaçlarını karşılayabilecek vasıflı eleman yetiştirilmesi için mesleki eğilim ve istihdam planının hazırlanması gerektiğini söyledi.
Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Buğra Levent ise başarı hikayelerini öğrenciler ile paylaştı.
LEVENT öğrencilere;
Meslek dallarında kendilerini sürekli geliştirmelerini,sürekli bir yarış içerisinde olmalarını ancak bu yarışın öğrencilik yıllarında olmasının kendilerine teorik ile pratiği birleştirmeleri açısından çok büyük avantaj sağlayacağını aktardı.
LEVENT eski yıllarda öğrencilerin imkanlarının daha kısıtlı olduğunu ve şu an öğrencilerin imkanlarının daha çok olduğunu ifade ederken,gerek İş Kur, gerek Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurumlardan faydalanmalarının önemine değinerek bunun için hiç çekinmeden destek isteyebileceklerini belirtti.
Yaptıkları stajların gerekliliklerinden de bahseden LEVENT, seçmiş oldukları meslek dallarında aldıkları eğitimin staj yerlerinde bu eğitimin pekiştirilmesi, bilgi ve özgüveni kendilerine katmaları gerektiğini önemle vurgularken, fırsat buldukça fuar ve seminerlere katılmalarını ve sertifikalarını almalarını, bu sertifikaların da ilerleyen zamanlarda öğrencilerin çok işlerine yarayacağını, iş hayatına başladıklarında bir adım önde olmalarının önemini belirtti.
Öğrencilere her zaman İdeallerinin peşinde koşmalarını söyledi.
Değerli Üyelerimize.., Basın Kuruluşlarımıza ve Kamuoyuna duyurulur.
Saygılarımızla..,
10.01.2017
BOZÜYÜK
TİCARET VE SANAYİ ODASI