Haber Arşivi

TÜRK MADENCİLİĞİNDE FARKINDALIK VE ULUSLAR ARASI MARKA YOLCULUĞU TOPLANTISI

  • 01.08.2019
  • bozuyuktso

İstanbul Maden İhracatçıları Birliğince (İMİB) ''Türk Madenciliğinde Farkındalık ve Uluslararası Marka Yolculuğu'' toplantısı gerçekleştirildi.  

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen Toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Vali Bilal Şentürk, Belediye Başkanı Semih Şahin, İMİB Başkanı Aydın Dinçer, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Keskin, Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Buğra Levent, Vali Yardımcıları ve Kaymakamlar ve daire müdürleri ile maden sektöründeki işadamları katıldı.  

Bakan Yardımcısı Kalaycı, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin maden potansiyeli açısından zengin bir ülke olduğunu ve 60 çeşit madenin ticaretinin yapıldığını belirterek, Türkiye'de bor, krom, kömür, altın, gümüş, mermer ve kil gibi madenlerin bazılarının dünya sıralamasında ilk sırada yer aldığını söyledi.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı, konuşmasına devam etti: 

''Bir çalışmamız var ve iki yıl içinde bitecek. Bakanımız müjdeyi verecektir. Balıkesir'de bor karbür fabrikası için Çinlilerle çalışılıyor, iki yıl içinde bitecek ve faaliyete geçecektir. 'Saydığımız madenlerin parasal değeri ne kadardır?' dediğimiz zaman trilyon dolarla ifade ediliyor. Bunu çıkarıp değerlendiremediğimiz zaman yer altında kalmış oluyor. Bizim görevimiz madenleri çıkarıp ekonomiye kazandırmak. Evet, bu madenlere sahibiz ama bu madenlerin gayrisafi milli hasılamızda payı ne kadar; sadece yüzde 1,2 civarında, istenilen seviyede değil.''  

Bakan Yardımcısı Kalaycı, döviz giderlerinin fazla, gelirlerinin ise az olduğunu vurgulayarak, "Madencilikle ilgili 2018 yılında ne kadar döviz harcamışız? Ne kadar para ödemişiz? 29 milyar dolar ödemişiz. Ne kadar kazanmışız? 7 milyar dolar. Yani açık 22 milyar dolar. Döviz giderimiz fazla gelirimiz az. Döviz fiyatları arttığı zaman buna bağlı olarak enflasyon artıyor. Buna bağlı olarak faiz artıyor, istihdam geriliyor ve azalıyor, şehir azalıyor, ülkede refah azalıyor. Demek ki madenler bizim cari açığımızın kapanmasında önemle üzerinde durmamız ve desteklememiz gereken bir sektör.'' diye konuştu.  

Vali Bilal Şentürk de yaptığı konuşmada, Türkiye'de ve Bilecik'te gerek ihracat gerekse istihdam açısından madenin vazgeçilmez bir sektör olduğunu ifade etti. 

İlçelerde mermerle birlikte farklı madenlerin de bulunduğunu aktaran Şentürk, ''Madencilik ülkemizde istihdam kapısı demek. 7 Organize Sanayi Bölgemiz var. Yatırıma bakıldığı zaman madene olan yatırım önde çekiyor. Ekonomisi anlamında vazgeçemediğimiz sektör. Ama 4 mevsimi olan gerek bitki örtüsüyle gerekse ürün çeşitliğiyle tarım geliyor. Hem doğa hem maden. Biz istiyoruz ki bu ülkenin zenginliği olan madenleri değerlendirelim. Hem yatırımcı açısından hem de orada yaşayanlar açısından maksimum dengeyi tahsil etmek bizim amacımız. Üzerimize ne düşüyor ne yapabiliriz, detaylı çalışmalıyız. Üzerimize düşen görevi yaparsak ülkemizi hep beraber daha iyi noktaya taşıyacağız.'' 

 

İMİB Başkanı Aydın Dinçer ise madenciliğe ilişkin öteden beri gelen olumsuz algının, maden yatırımlarını olumsuz etkilediğini belirterek, ''Gerek ekonomik katkısı ve potansiyelinin, aynı zamanda hayatımızdaki yerinin farkında olunmaması, gerekse geçmişteki olumsuz uygulamalarla oluşan negatif sosyal algının bugün yapılan iyi şeyler ve gelinen profesyonel noktalarının anlaşılmasında büyük engel teşkil etmesi sebebiyle, kamuoyuna ciddi planlı reel bir iletişim stratejisi ile anlatılması elzem olmuştur. Türk madenciliğinin geldiği nokta ve yürüdüğü hedefleri anlatarak aynı zamanda Türkiye'nin yarınlarına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.'' diye konuştu. 

Toplantı, katılımcıların sunum yapması ve madencilik sektörüyle ilgilenen kuruluşların sorunlarını dile getirmesiyle sona erdi.

Kaynak : www.bilecik.gov.tr

            Değerli Üyelerimize.., Basın Kuruluşlarımıza ve Kamuoyuna duyurulur.

Saygılarımızla..,

  30.07.2019
  BOZÜYÜK
TİCARET VE SANAYİ ODASI

  • TÜRK MADENCİLİĞİNDE FARKINDALIK VE ULUSLAR ARASI MARKA YOLCULUĞU TOPLANTISI
  • TÜRK MADENCİLİĞİNDE FARKINDALIK VE ULUSLAR ARASI MARKA YOLCULUĞU TOPLANTISI

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç