Haber Arşivi

TOBB GENEL SEKRETERLER SEMİNERİNE KATILDIK

  • 02.03.2010
  • bozuyuktso

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı 365 Oda ve Borsa'nın Genel Sekreterleri için Macaristan’da düzenlenen eğitim seminerine Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odasını temsilen Oda Genel Sekreteri Bedri ÖZTÜRK katıldı.

 

26 Şubat 01 Mart 2010 tarihleri arasında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirilen seminerde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU, yeni küresel rekabet haritası şekillenmeye başladığında, Türkiye'nin yeni bir büyüme hikâyesine ihtiyacı olduğunu söyledi.

 

TOBB Başkanı HİSARCIKLIOĞLU, "Yeni bir büyüme hikâyesi olmazsa, savrulmaya devam ederiz. Yapısal reformlar alanında son 3 yıldır yaşanan ataletin bir nedeni de budur" diye konuştu.

 

Toplantının açılışında konuşan M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU, mevcut koşullarda, 2010 yılında yüzde 4 ile 4,5 aralığında bir büyüme beklendiğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, yapısal reformların gerçekleştirilmesi ve güvenin tesis edilmesi halinde yüzde 7'nin üzerinde bir büyümenin de hayal olmadığını söyledi. TOBB Başkanı HİSARCIKLIOĞLU, "İşgücüne yeni girenlere istihdam yaratabilmemiz için kendimize yüzde 7 büyüme hedefi koymamız gerekiyor" dedi.

 

M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU, konuşmasında, küresel kriz sonrasında Türkiye'nin durumu ve büyüme beklentilerine değindi. Türkiye'nin, son 30 yılda dünya ekonomisinin önemli bir parçası haline geldiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, 1980'de 26. büyük ekonomi olan Türkiye'nin bugün 17. ekonomisi olduğunu ifade etti.

 

Türkiye'nin mamul mal sattığına, aramalı ve hammadde alımı yaptığına dikkat çeken TOBB Başkanı HİSARCIKLIOĞLU, bu yüzden küresel piyasalar yavaşlayınca, Türkiye'nin de yavaşlamak durumunda kaldığını dile getirdi.

 

-“Küresel kriz ekonomin sağlamlığını test açısından fırsat oldu”

Küresel krizin, Türkiye ekonomisinin yapısının sağlamlığını test etme açısından iyi bir fırsat olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Türk Bankacılık sektörü, tüm AB ve OECD ülkeleri içinde herhangi bir sorunun yaşanmadığı ve kamu desteğinin aktarılmadığı tek örnektir. Reel sektör şirketleri, sıkıntı yaşamadan 2009'da yurt dışı kredi ödemelerini rahatlıkla yapabildi. Türkiye'nin kredi derecelendirme notu yükseltildi. Oysa AB üyesi Yunanistan ve Macaristan bile daha ciddi sıkıntılar yaşadı. 40 küsur ülkeninki düşürüldü. Bizim Merkez Bankamız döviz rezervini korudu. Piyasalarımız işledi. Oysa mesela Rusya, mali piyasalarını ayakta tutabilmek için 200 milyar dolardan fazla döviz rezervini harcamak zorunda kaldı. Borsalarını tatiline soktular" ifadesini kullandı.

 

-Neler yapılmalı?

 

Dünya ekonomileri arasında, iyi ile kötü ayrımının belirginleştiği bir dönemde bulunulduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Bir tarafta; Dubai, Yunanistan, Portekiz var. Diğer yanda; Brezilya, Hindistan, Çin. 'İyi'ler listesinde yer almanın yolu, orta vadeli hikâye sahibi olmaktan geçiyor. Ekonomik göstergelerde bir miktar iyileşme var. Ama güçlü değil. Buradaki esas sorun içerideki hikâye eksikliği ve rotasızlıktır. Büyüme hikâyemiz yok. Eskiden vardı; AB ve IMF çıpaları. Kamu idaresinde, hukuk sisteminde ve ekonomideki reformların itici gücü bunlar olmuştu" dedi.

 

Seminer programı Odalar birliğinin genel faaliyetleri.., TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı), İKV (İktisadi Kalkınma Vakfı), DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) ve TOBB Emekli Sandığı Vakfı yetkililerinin detaylı sunumları ile sona erdi.      

 

02.03.2010

BOZÜYÜK

TİCARET VE SANAYİ ODASI

  • TOBB   GENEL SEKRETERLER SEMİNERİNE KATILDIK

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç