Haber Arşivi

İNÖNÜ ZAFERİNİN 88. YILDÖNÜMÜ SEBEBİYLE BOZÜYÜK METRİSTEPE ANITINDA VE İNÖNÜ ŞEHİTLİĞİNDE DÜZENLENEN TÖRENLERE KATILDIK.

  • 01.04.2009
  • bozuyuktso
İkinci İnönü Zaferi'nin 88. yıl dönümü, Bilecik ve Eskişehir'de düzenlenen törenlerle kutlandı. Bilecik Valisi Musa ÇOLAK, Eskişehir Valisi Mehmet KILIÇLAR, TBMM İdare Amiri ve AK Parti Konya Milletvekili Orhan ERDEM, 1. Hava Kuvvet Komutan Vekili Tümgeneral Levent TÜRKMEN, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Ümit YILMAZ, İsmet İnönü'nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Özden TOKER, Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi ÖZCAN, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz BÜYÜKERŞEN, Bilecik Belediye Başkan Vekili Metin VELİOĞLU, Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman TEKELİ , Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Bedri ÖZTÜRK ve çok sayıda katılımcı ilk olarak İnönü muharebelerinin yaşandığı Bozüyük'teki Metristepe Anıtı'nda bir araya geldi.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve göndere bayrak çekilmesinden sonra saygı atışı yapıldı. Anıt ve etrafındaki tabyaların gezilmesini müteakip, TBMM Başkanını temsilen, Meclis İdare Amiri Orhan Erdem, Bilecik Valisi Musa Çolak, Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, Metristepe Anıtı şehitlik defterini imzaladılar. Vali Kılıçlar Anıt Şehitlik defterini; “ Bu vatan için canlarını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum” dilekleriyle imzaladı.

Törene katılanlar, Saat 10:30’da Bilecik ili Bözüyük İnönü Şehitliği’ne geldiler ve şehitlik anıtına çelenk sundular. Büyük Önder Atatürk ve kahraman şehitlerimiz anısına saygı duruşundan sonra, İstiklal Marşı eşliğinde şanlı bayrağımız göndere çekilerek saygı atışında bulunuldu. Muharip Gaziler adına Kıbrıs Gazisi Hayati Durak, TSK adına Binbaşı Enver Sungur ‘un konuşmalarının ardından kürsüye gelen İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker İnönü; “ Sizlerle birlikte olmaktan son derece mutluyum. Babam İsmet İnönü’nün İnönü Muharebeleri sırasında yazdığı anılardan bir parça okumak istiyorum. Düşman bizden 3 kat daha fazla. Ordumuz cephane sıkıntısı içerisinde. Çoğu yerde süngü savaşı yapılıyor, süngüsü olmayanlar tüfeklerinin dipçikleriyle düşmanla çarpışıyordu. İsmet İnönü’nün Metristepe’den izlenimleriyle Atatürk’e gönderdiği telgrafta” Düşman ağır bir zayiatla kaçıyor, askerlerimiz ise yakın takipte. Bozüyük yanıyor” diye bu zaferi anlatmıştı.

Bu zaferi bize hediye eden, başta Atatürk ve Babam İsmet İnönü’ye, şehitlerimize, gazilerimize çok teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyorum’ dedi.

Daha sonra Kürsüye gelen Bilecik valisi Musa Çolak; “Bugün hep birlikte bizlere gurur veren ve tüm yaşamımızı etkileyen bu büyük zaferi yeniden hatırlayacağız. Burada ayrıca canlarını vererek düşmana geçit vermeyen, genç, temiz ve onurlu Anadolu evlatları şehitlerimizin fedakârlıklarını bir kez daha anacağız. Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri hiç kuşkusuz Büyük lider Gazi Mustafa kemal Atatürk'ün Önderliğinde yürütülen Kurtuluş Savaşımızdır.

Yiğit Anadolu gençlerimiz, daha bıyıkları terlemeden cepheye koşmuş bayrak için, millet için, vatan için şehit olmuşlardır. Bütün imkansızlıklara rağmen yokluk içinde varlık mücadelesi verilmiş, sonunda bugün üzerinde yaşadığımız vatan toprakları kurtarılmış ve pırıl pırıl Türkiye Cumhuriyet’imiz kurulmuştur. Bugün onlar için ne kadar dua etsek, onları ne kadar hayırla yad etsek haklarını ödeyemeyiz. Kurtuluş savaşımızın önemli kilometre taşlarından biri de 2’nci İnönü zaferidir.

Millet Egemenliğine dayalı, tam bağımsız yeni bir Türk devletinin kurulması aşamasındaki ilk temellerin atıldığı bu topraklarda görev yapmanın onuruyla. Kurtuluş Savaşının büyük önderi ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İnönü Savaşlarının Muzaffer Komutanı İsmet İnönü'yü ve kahraman ordumuzun tüm şehit ve gazilerini şükran ve minnetle anıyor ve siz değerli misafirlerimize en derin saygılarımı sunuyorum” dedi.

TBMM Başkanını temsilen, Meclis İdare Amiri Orhan Erdem, günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmasında; “ Sayın Meclis Başkanım Köksal Toptan’ı temsilen aranızda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Kendisinin sizlere selam ve saygılarını iletiyorum.

88 yıl önce hiçte adil olmayan, neredeyse Avrupa’nın birçok ülkesinden gelen, ordumuzun 3 katı büyüklüğünde bir düşman kuvvetiyle savaşmak zorunda kaldığımız, buna rağmen büyük bir zaferle sonuçlanan büyük bir gün… Bu zaferi bizlere armağan eden başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’yü, Kurtuluş Savaşımızda canıyla, kanıyla mücadele eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi şükranla anıyor, huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi. Şehitlik defteri imzalandı.

İnönü İlçesinde devam eden törenlerde; Atatürk Anıtına çelenklerin sunulması, Askeri Bando eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasını müteakip, Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, 1. Hava Kuvvet ve Garnizon Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı ve İnönü İlçe Belediye Başkanı İsmail Karaköse ile birlikte törene katılanların ve halkın zafer günü kutlandı. Daha sonra program konuşmaları ve öğrencilerin günün anlam ve önemine binaen okudukları şiirler ile İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker İnönü’nün konuşmasının ardından, Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar; “1. Dünya Savaşı'nın ardından zor dönemler geçiren Türk milleti, vatan ve bağımsızlık ruhunu, İnönü zaferlerinde göstermiştir. Tarihin altın sayfalarından biri olan İnönü zaferleri, milletin bağımsızlık ülküsünün yanında askeri gücünü de göstermiştir. Kutsal vatan toprağı uğruna her zaman canını seve seve feda eden Türk milleti, tarihin bu zorlu sınavını da başarıyla geçmiştir. Bu şanlı zafer, Anadolu'da başlayan kurtuluş mücadelesine büyük bir moral ve güç katmıştır. Cumhuriyete giden yolu açan zaferlerden biri olan 2. İnönü Zaferi'nin önemini, milli mücadele önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ''Siz orada yalnız düşmanı değil, milletimizin makûs talihini de yendiniz' ifadesiyle ortaya koymuştur.

Türkiye, Milletimizin dünden bugüne gösterdiği fedakârlık, gayret dayanışma ve çalışkanlık ile dünyanın önemli ülkelerinden biri haline gelmiştir. İnönü zaferleri gibi nice şanlı zaferlerden aldığımız ruhla Cumhuriyetimizi daha da ilerilere götürmek, ülkemizi modern dünya ile rekabet edebilecek siyasi, sosyal ve ekonomik güce eriştirmek azmindeyiz.

Bu büyük mücadelenin yıl dönümünde, başta Kurtuluş Savaşımızın önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum” dedi.



01.04.2009

BOZÜYÜK

TİCARET VE SANAYİ ODASI

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç