Haber Arşivi

V. TÜRKİYE TİCARET VE SANAYİ ŞURASI, TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

  • 19.11.2008
  • bozuyuktso

 

19.11.2008 tarihinde TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirilen , TOBB V. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’na Oda Başkanımız Sayın Habib ESEL Katılmışlardır.

 

        Şura sonrası ortak açıklama, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren tarafından yapıldı.

        V. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren’in başkanlığında, Devlet Bakanları Mehmet Şimşek ve Kürşad Tüzmen, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Tarım ve Köyişleri Mehmet Mehdi Eker ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve Müsteşarlar ile TOBB’un ülke coğrafyasının her yerine yayılmış 81 il ve 160 ilçedeki oda ve borsaların başkanları ile Konsey üyelerinin geniş katılımıyla, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Şura sonrası ortak açıklama, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren tarafından yapıldı.

 

        V. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Ortak Açıklaması şöyle:

 

        “58. hükümetimizle başlayan 59. hükümetle devam eden katılımcı yönetim anlayışı 60. hükümetimizin de temel yaklaşımlarından birisidir.

 

        Bu çerçevede bu gün Türkiye’nin her yerinden 365 ticaret ve sanayi odası, ticaret odası, sanayi odası, deniz ticaret odası ve ticaret borsası başkanıyla bir araya geldik. Hükümet olarak özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla düzenli aralıklarla toplanarak istişare mekanizmaları oluşturduk. İşte bu gün gerçekleştirdiğimiz V. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası bu diyalog mekanizmalarından birisidir.

 

        Değerli basın mensupları, bu gün gerçekleştirilen şuraya hükümet tarafından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sn. Nazım EKREN, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Sn. Kürşad TÜZMEN, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Sn. Mehmet ŞİMŞEK, Maliye Bakanı Sn. Kemal UNAKITAN, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sn. Mehmet Mehdi EKER, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Faruk ÇELİK, Milli Eğitim Bakanı Sn. Hüseyin ÇELİK, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sn. Zafer ÇAĞLAYAN, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn. Hilmi GÜLER, ekonomiyle ilgili tüm bakanlıkların müsteşarları ve bürokratları hazır bulundular. Oda ve borsalarımızı temsilen seçilen bölge ve konsey sözcüleri kendi bölgeleri ve konseylerinin sorunlarını çok açık bir şekilde ifade ettiler.

 

        Toplantı sorunların şeffaf ve açık yüreklilikle dile getirildiği bir ortamda gerçekleştirilmiştir.

 

        Bu gün tüm Dünya ülkelerini etkisi altına alan küresel ölçekte finansal bir krizle karşı karşıya bulunmaktayız. Finansal krizle mücadele başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm ülkelerin birinci gündem maddesidir. Bu çerçevede soruna global çözüm için ülkemizin de katıldığı G20 Zirvesi Amerika Birleşik Devletlerinde geçen hafta gerçekleştirilmiştir. Türkiye bu süreçte aktif rol oynamış ve global krizin gelişmekte olan ülkelere yansımasını sınırlandıracak politikalar ve mekanizmaların sonuç bildirgesine yansımasında etkili olmuştur.

 

        Finansal krize karşı ülkeler bir yandan koordineli olarak ortak tedbirler alırken diğer yandan kendi ekonomik yapılarını da dikkate alarak ülkeye özgü tedbirler uygulamaktadır.

 

        Ülkemizde son altı yılda sağlanan makro ekonomik istikrar ve başta bankacılık sektörü olmak üzere gerçekleştirilen yapısal reformlar ülkemizin bu tip dışsal şoklara karşı direncini geçmiş dönemlere göre son derece artırmıştır. Bununla birlikte yaşanan küresel krizin derinliği ve yansımaları karşısında Türkiye de kendi tedbirlerini almakta ve alacaktır. Bu çerçevede 2009 yılı programı ve bütçesi bu etkileri dikkate alarak ekonomik önceliklerini belirlemiştir.

 

        Diğer taraftan global finansal krizin önümüzdeki dönemdeki seyri dikkate alınarak öncelikleri, ülkemizin rekabet gücünü dikkate alacak şekilde tekrar revize etme imkanı da vardır. Tabiî ki tüm bu tedbirler bütçe disiplinini bozmayacak şekilde öncelikleri tanımlayarak alınacaktır.

 

        Ayrıca her ülkenin kendi şartlarına uygun özel tercih ve öncelikleri olmalıdır. Türkiye’nin önceliği güçlü ekonomi, ulusal ve küresel çerçevede yönetişimdir. Bu çerçevede krizle ilgili gelişmeleri başta ekonomik koordinasyon kurulu olmak üzere oluşturduğumuz izleme mekanizmalarıyla düzenli olarak takip etmekteyiz. Bu toplantılarda krizin seyri, ülkemize olası etkileri ve bu etkiler karşısında alınması gerekli tedbirleri değerlendirmekteyiz.

 

        Hükümetimiz bu süreci dikkatli, yakından ve dinamik bir yaklaşımla takip etmektedir. Bu kapsamda aşağıdaki tedbirler alınmıştır:

 

        -Merkez Bankası piyasadaki döviz ve TL likiditesini takip ederek gerekli enstrümanları devreye sokmuştur.

        -Yurtdışındaki varlıkları yurtiçine getirmeyi teşvik amacıyla kamuoyunda bilinen adıyla Varlık Barışı yasası mecliste kabul edilmiştir.

        -Hisse senedi kazançlarında yerli yatırımcılara uygulanan stopaj sıfıra düşürülmüştür.

-Mevduat sigortasının kapsamını genişletme ve sınırını artırma konusunda Bakanlar Kuruluna yetki alınmıştır.

        -İmalatçı KOBİ’ler ve esnafve sanatkarlara yönelik 350 Milyon YTL’lik sıfır faizli kredi desteği paketi KOSGEB tarafından uygulamaya konulmuştur.

        -Vergi borçlarının onsekiz ay süreyle yüzde 3 faizle taksitlendirilmesi imkanı getirilmiştir.

Ayrıca reel kesimin daha rekabetçi bir ortamda gelişmesi için;

        -Mayıs ayında kanunlaştırılan İstihdam Paketi Ekim ayı başında yürürlüğe girmiştir. Bu paket kapsamında işveren pirimi beş puan düşürülmüş genç ve kadınların istihdamına yönelik işveren primlerine beş yıl boyunca devlet desteği getirilmiştir.

        -Başta GAP olmak üzere bölgesel gelişme ve sosyal kalkınma projeleri için 2008-2012 döneminde 14,5 milyar YTL tutarında ek finansman ön görülmüştür.

        - Bölgesel gelişme politikalarımızı daha etkin uygulamak üzere faal durumda olan iki adet kalkınma ajansının yanı sıra sekiz bölgede kurulması planlanan kalkınma ajanslarının kuruluş kararnamesi Bakanlar Kurulundan geçerek Sayın Cumhurbaşkanımızın onayına sunulmuştur.

        - Girdi maliyetlerini azaltmak üzere, elektrik enerjisi satış fiyatları içersinde yer alan TRT payı yeniden belirlenecektir.

        - Global krizden daha az etkilenmek üzere Türkiye’nin büyük pazarlara coğrafi yakınlığını bir avantaj olarak değerlendiriyoruz. Bu kapsamda ihracatta sektör ve ülke çeşitlendirme stratejisi oluşturulmuştur.

        - Bölgesel, sektörel ve stratejik bazı konulardaki büyük proje yatırımlarının desteklenmesine yönelik yeni bir teşvik sistemi üzerinde yapılan çalışmalar en kısa sürede tamamlanacak ve uygulamaya konulacaktır.

        Toplantıda özel sektör temsilcilerimiz özellikle uluslararası mali piyasalardaki istikrarsızlıktan kaynaklanan yurtiçi ve dışı kredi mekanizmalarının daralmasını birinci gündem maddesi olarak ortaya koydular. Konu hükümetimizin gündeminde de yer almakta olup, gerek uluslar arası finans akımını gerekse de yurt içinde kredi mekanizmasının aksamadan işlemesini sağlayacak politika tedbirlerine öncelik ve ağırlık verilecektir. Bu önlemlerin bir kısmı 2009 yılı programında yer almaktadır.

Özetlemek gerekirse;

        - Eximbank ve KOSGEB kaynakları artırılarak bankanın kullandırdığı finansman araçları çeşitlendirilecektir.

        - Kredi garanti sisteminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için tedbirler alınacaktır.

        - Yurtdışındaki finansman imkanlarından daha fazla yararlanılmasını sağlayacak mali araçlar geliştirilecektir.

        Bu gün gerçekleştirdiğimiz V. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası sonuçları itibariyle tam bir anlayış birliği içinde geçmiştir. Böylesine verimli bir toplantıya katılan toplantıya katılan tüm oda-borsa başkanları, bakanlar ve bürokratlara teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyoruz.”

      

BOZÜYÜK TİCARET VE SANAYİ ODASI

19 KASIM 2008

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç