Haber Arşivi

Esnaf ve KOBİ'lere "Cansuyu"

  • 18.11.2008
  • bozuyuktso

 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından (KOSGEB), İmalatçı Esnaf ve Sanatkarlar ile KOBİ'lere ' 0' faizle kredi verileceğini ve bu kredinin adının da "Can Suyu" olacağını açıkladı. 

 

        Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, KOSGEB'in İmalatçı Esnaf ve Sanatkarlar ile KOBİ'lere ' 0' faizle vereceği "Can Suyu" kredisi hakkında Bakanlık binasında bilgilendirme toplantısı yaptı.

 

        KOSGEB'in bu konuda 7 bankayla anlaştığını duyuran Zafer Çağlayan bu bankaların, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Fortis Bank, Şeker Bank, Yapı Kredi Bankası, Vakıf Bankası ve TEB olarak açıkladı.

 

        KOSGEB kaynaklarından ayrılan kaynağın 350 milyon YTL olduğunu söyleyen Çağlayan, bu destek paketinin tamamen 2008 yılı kaynaklarından oluştuğuna dikkati çekti.

 

        Bu krizle birlikte ekonominin sadece ekranlardaki rakamlardan ibaret olmadığının altını çizen Çağlayan, konuşmasına şöyle devam etti:

 

        "Dünyadaki finansal sistemin üzerindeki örtü açılınca anladık ki ekonomilerde gerçek olan kalıcı olan tek şey, istikrarlı, çevreye ve emeğe saygılı, yenilikçi üretimdir. Yani bizzat reel sektördür. İşte bu nedenledir ki biz de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak reel sektörümüze destek enstrümanlarımızı bir bir uygulamaya koyuyoruz."

 

        Bakan Zafer Çağlayan, bununla birlikte, kriz daha gündeme gelmeden reel sektör üzerindeki yüklerin azaltılması yönünde kurumlar vergisinin yüzde 33'ten yüzde 20'lere indirildiğini, AR-GE Kanunuyla AR-GE yatırımlarına ciddi destekler sağlandığını belirtti.

 

        Bakanlık tarafından KOSGEB vasıtasıyla esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lere büyük destek verdiklerini kaydeden Çağlayan, "2007 yılında KOBİ'lere 193 milyon YTL'lik KOSGEB desteğiyle, 1 milyar 363 milyon YTL kredi hacmi oluşturduk. Bu kredi çerçevesinde 26 bin 124 kişilik istihdam sağlandı. 2008 yılına girildiğinde KOSGEB desteklerinin daha fazla KOBİ'ye ulaşmasını teşvik etmek için Bakanlar Kurulu Kararıyla sadece kamu bankalarıyla yapılan destekleri, özel bankaların da giderebileceği bir şekle çevirdik. Bu değişiklikle birlikte KOBİ Yatırım Destekleme Programı kapsamında 2 bin KOBİ'nin yatırım amacıyla satın alacakları makine teçhizat için 18 ay vadeli sıfır faizli 'Cansuyu' kredi desteğini devreye soktuk" diye konuştu.

 

        Bakan Çağlayan konuşmasını şöyle sürdürdü: "İşletmesinde 9 kişi çalıştıran bir kişi 25 bin YTL kredi alabilecek. Bunun dışında her çalışan başına da 2 bin YTL'lik artışla kredi verilecek. Kadınların yatırım yapmasını sağlamak amacıyla, kadınlara 30 bin YTL kredi verilecek. Bir kişi en fazla 100 bin YTL'lik kredi alabilecek. 350 milyon YTL'lik bir kredi verilecek. Bunun yüzde 20'si Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne, yüzde 20'si gelişmesi ve kalkınması öncelikli bölgelere ve geri kalan yüzde 60'lık kısımda normal olarak tüm bölgelere ayrıldı."

 

        KOBİ'lere sağlanacak Cansuyu desteğinin üst limitinin 100 bin YTL olacağını belirten Çağlayan, bu programda kredi kullanacak olan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lerin, krediyi, ilk 3 ayı ödemesiz, kalanı aylık eşit taksitler halinde olmak üzere toplam 12 ayda ödeyeceğini bildirdi.

 

        Türkiye'de gündemi Ekonominin oluşturduğunu ifade eden Çağlayan, KOSGEB Kanunu'nda değişiklik yapacaklarını da kaydetti. Çağlayan, "KOSGEB Kanunu'nda yapacağımız değişiklikle destek kapsamı imalatçı işletmelerden işletmelere taşınacak. Böylelikle KOSGEB, hem hizmet KOBİ'lerine esnaf ve sanatkara hem de hizmet ve ticaret alanında faaliyet gösteren KOBİ esnaf ve sanatkarlara destek verebilir bir yapıya dönüşecektir. Destek yönetmeliğinde yapacağımız değişiklikle de proje bazlı, bölgesel ve sektörel anlamda destekleme modelleri getireceğiz. Çünkü biz Türkiye'nin gerçek gündeminin ekonomi olduğunu biliyoruz. Esnaf ve sanatkarlar için de önemli açılımlar sağlayacağız. Bu çerçevede ferdi olmaktan çok işletme bazında olmaktan çok esnaf ve sanatkarlarımızın 2009 yılı itibariyle işbirliği, güçbirliği ve ortaklık esasları taşımak üzere birleşmelerine dönük yine sıfır faizli destek kredilerini 2009 yılında bir ilk olarak uygulamaya sokacağız" ifadelerini kullandı.

 
        "Dünyada bugünkü krizden etkilenmeyecek ülke yoktur"

 

        Yaşanan küresel kriz ortamında bu kredinin büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Bakan Çağlayan, "Dünya'nın her yerinde bugünkü krizden etkilenmeyecek ülke yoktur. Gelişmiş ülkeler kadar olmasa da bunu bizde hissediyoruz. Biz geçmişten çok önemli dersler aldık. Özellikle 2002 yılından bu yana kriz ortamını gördük. Bu nedenle Türkiye, dış kaynaklı yaşanan bu krizi daha dirençli bi şekilde karşılıyor. Bugün ihtiyacımız olan en önemli duygu güvendir. Mali sektör, reel sektöre köstek değil destek olmalıdır" şeklinde konuştu.

 

        Verilecek Can Suyu kredisinin Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunun altını çizen Bakan Çağlayan, bu programa 17 Kasım 2008 itibariyle yapılan 6 bin 297 başvurudan kredisi onaylanan 5 bin 853 imalatçı esnaf ve sanatkara 148 milyon YTL kredi kullandırıldığını bildirdi.

 

        Bu kredilerin sıfır faizli, 18 ay vadeli ve ilk 6 ayı geri ödemesiz olduğunu da hatırlatan Çağlayan, ilk kez esnaf ve sanatkara faizsiz kredi verildiğini söyledi.

 

        Bakan Zafer Çağlayan, 17 Kasım 2008 itibariyle bu desteğe 4 bin 235 ihracatçı KOBİ'nin başvurduğunu, 349 milyon dolarlık kredi talebinde bulunan 3 bin 584 KOBİ'nin işleminin de onaylandığını kaydetti.

 

        KOSGEB'in 2008 yılı bütçesindeki kalemlerden yapılan aktarmalar ve kredi programlarının bakiyelerinden oluşturulan bir kaynakla, İmalatçı Esnaf ve Sanatkarlarla KOBİ'lere Yönelik '0' Faizli İstihdam Endeksli Cansuyu Kredisi Desteği Programını başlattıklarını belirten Çağlayan, bu kapsamda toplam 350 milyon YTL tutarında kredi kullandırılacağını ifade etti.


        "Avrupa nitelikli işçi bulamaz durumda"

 

        Türkiye'nin konumu itibariyle Avrupa ve Asya'nın teknoloji üretim merkezi olacağını söyleyen Çağlayan, Avrupa'nın nitelikli işçilerini kaybettiğini kaydetti.

 

        Bakan Çağlayan, "Avrupa artık genç ve nitelikli işçi bulamaz durama gelmiştir. Bunun için kendisine 3 saat uzaklıktaki iş gücü fazla olan Türkiye'ye geleceklerdir. 15 saat uzaktaki gece gündüz uyumu olmayan yerlere de gitmeleri onların bileceği iştir." şeklinde konuştu.

       

         Konu ile ilgili gelişmeleri sayfalarımızda yayınlamaya devam edeceğiz.

 

 

BOZÜYÜK TİCARET VE SANAYİ ODASI

18 KASIM 2008

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç