Haber Arşivi

ESKİŞEHİR SERAMİK İŞ KÜMESİ SEMİNERİ’NE KATILDIK.

  • 07.11.2008
  • bozuyuktso

 

Eskişehir 'de, Dış Ticaret Müsteşarlığınca başlatılan Ulusal Kümelenme Politikasının Geliştirilmesi Projesi kapsamında düzenlenen Seramik İş Kümesi Bilgilendirme Semineri’ne Odamızı temsilen Genel Sekreterimiz sayın Bedri ÖZTÜRK katıldılar.

    

        Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, ESO Toplantı Salonu'nda düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, seramik sanayinin Türkiye sanayinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, seramik sanayi üretiminin ülkede ticari anlamda ilk kez 1960'lı yıllarda başladığını kaydetti.
    

        Türk seramik sanayinin hammadde ihtiyacının hemen hemen tümünü yurt içi kaynaklardan karşıladığını ifade eden Özaydemir, şöyle konuştu:

 

     ''Günümüzde kurulu kapasite miktarı, ürün kalitesi ve ürün çeşitliliği gibi faktörler göz önüne alındığında, Türk seramik sanayi içinde en gelişmiş alt sektörler kaplama malzemeleri ve sağlık gereçleri imalatıdır. Alt sektörler bazında üretim yapımıza baktığımızda, seramik kaplama sanayi ülkemizde yaklaşık 40 yıllık bir geçmişe sahip olmasına karşın, hızla gelişmiş, üretimde dünyada beşinci, Avrupa'da ise üçüncü duruma gelmiştir. Türkiye seramik sektörü açısından hem dünya ihracatında hem de Avrupa ihracatında, İtalya ve İspanya'dan sonra 3. sırada yer almaktadır. Ayrıca yerel tüketim açısından da ülkemiz dünyadaki sekizinci büyük pazardır.


        Seramik sağlık gereçleri alanında ise ülkemiz, Avrupa'daki en büyük üretici konumundadır.

 

        Sektörünün üretim kapasitesi sürekli artmasına karşın, yurt içi tüketimin yeterli ölçüde artış göstermemesi nedeniyle halen üretimin büyük kısmı ihracata yönlendirilmektedir. Türkiye, dünya sağlık gereçleri ihracatında Almanya'dan sonra beşinci sırada, Avrupa ihracatında ise 3. sırada yer almaktadır.''


     Özaydemir, Eskişehir , Bilecik ve Kütahya 'da önemli bir seramik sanayi kümelenmesinin ortaya çıktığını belirterek, sektörde faaliyet gösteren firmaların yanında o işletmelere yan sanayi olarak çalışarak kalıbından desen hazırlanmasına, ambalajından hammadde tedarikçisine, ar-ge merkezinden lojistiğine kadar iş yapan çok sayıda firmanın iş bölümü içinde faaliyetlerini sürdürdüğünü bildirdi.
    

        Kümelenme şeklindeki iş modelinin uzunca bir süredir dünyanın bir çok sanayileşmiş ülkesinde başarıyla uygulandığını anlatan Özaydemir, şöyle devam etti:

 

     ''Avrupa Birliği de kümelenme modelinin geliştirilmesine büyük önem vermektedir. Kümelenme yaklaşımı, ulusal ekonomilerin yenilikçilik kapasitesinin ve dolayısıyla da verimlilik ve küresel rekabetçilik gücünün artmasında yaygın bir şekilde de kullanılmaktadır.''

    
    -''İHRACAT RAKAMLARI HER GEÇEN YIL ARTIYOR''

    
     Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Ziya Altunyaldız da seramik sektörünün 1 milyar dolara yaklaşan bir ihracata sahip olduğunu belirterek, ''İhracat rakamları her geçen yıl artıyor. Seramik sektörü en fazla katma değere sahip, ülkeye en fazla gelir bırakan sektör. İthal oranı en düşük sektörlerin başında geliyor. Bu rekabetçi ortamda çok önemli bir unsur'' dedi.

 
     Açılış konuşmaların ardından Dış Ticaret Müsteşarlığı uzmanları Tarık Sönmez, Murat Gürsoy ve Pelin Keçeli Rodoplu iş adamlarını bilgilendirdi.

 
     BOZÜYÜK TİCARET VE SANAYİ ODASI

07 KASIM 2008

  • ESKİŞEHİR SERAMİK İŞ KÜMESİ SEMİNERİ’NE KATILDIK.

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç