Haber Arşivi

BOZÜYÜK TİCARET VE SANAYİ ODASI’NDAN İŞLERİMİZ NASIL..? “PEK İYİYE GİTMİYOR..,

  • 19.02.2007
  • bozuyuktso

Ekonomik göstergelerde Ülkemiz her alanda iyiye gidiyor görülse de , İhracatımız artıyor, İşsizlik azalıyor .., Enflasyon Tek Haneli çıkıyor olsa da biz Tacir ve Sanayiciler, Çalışanlarımız, Memur ve Emeklilerimiz kısaca şehrimizde yaşayanlarımız bu konuda olumlu yansımaları hissetmemekteyiz.

 

Şehrimizde büyük sanayi kuruluşları özellikle seramik sektöründe faaliyet gösteren firmalar, küçük ve orta ölçekli yatırımcı işletmelerimiz, yerel Tacirlerimiz ve Küçük Esnafımız, kapasitelerini daraltmaya işlerini durdurmaya çalışanlarını işten çıkarmaya başlamışlardır. Öyle ki son üç ay içerisinde İlçemizde yaklaşık 2000 e yakın çalışanımız işini kaybetmiştir.

 

İç piyasada yaşanan talep daralması, ihracat yapan firmalarımızın kur dengesizliklerinden olumsuz etkilenmeleri, piyasada nakit sıkıntısı sonucu bu kararları almalarına sebep olmuştur.

 

Bu durum Şehrimizdeki Toptan ve Perakende Ticaretini olumsuz yönde etkilemiş.., satışlar düşmüş.., ödeme zorlukları başlamıştır.

 

Sanayici ve Tacirimiz çalışanlarının maaşları da dahil, ödemelerini aksatır olmuş, piyasaya olan borçlarını uzun vadeye ötelemiştirler. Ticaret erbabı da çek ve senet ödemelerinde zorlanmış protestoları çoğalmıştır. Tüketicilerimiz ise borç ve taksit ödemelerinde zorlanır hale gelmiş ödeyemez olmuştur.

 

Son günlerde Oda Üyelerimizden aldığımız, durgunluk ve piyasalarda yaşanan nakit sıkıntısı şikâyetleri üzerine İlimiz ve İlçemiz bazında küçük bir araştırma yaptık.

 

Merkez Bankasınca aylık periyotlar halinde verilen Ülke ve İl bazındaki Protesto Edilen Senetleri adet ve parasal boyut olarak inceledik

 

Alınan sonuç Oda Üyelerimizin olumsuz değerlendirme, kaygı ve şikâyetlerini ne yazık ki haklı çıkardı.

 

Merkez Bankası kayıtlarına göre;

2006 yılı sonu itibariyle bakıldığında, Bilecik İli genelinde Protesto edilen Senetlerin adedinde % 56 ve parasal değerinde de %81.17 oranında artış olduğu görüldü.

 

2005 yılı sonu itibariyle 979 adet olan Protestolu Senet sayısı 2006 yılı sonu itibariyle ne yazık ki 1532 adede çıkmıştır.

 

Yine aynı dönemler itibariyle 2005 yılında Protesto edilen Senetlerin parasal değeri 3.631.889 YTL iken 2006 yılı sonu itibariyle 6.580.014. YTL olarak gerçekleşmiştir.

 

İlçemiz Bazında yaptığımız küçük araştırma sonucunda da 2006 yılının Ocak ayı ile 2007 yılının Ocak ayı karşılaştırmalarını yaptığımızda;

 

 

Bozüyük’te ;

 

2006 Yılı Ocak Ayı Protesto edilen Senet Adedi; 71

2007  Yılı Ocak Ayı Protesto edilen Senet Adedi:107 olarak görülmektedir.

 

Bu rakamlar da İlçemizde geçen yıl ile karşılaştırıldığında Protesto edilen Senetler Adedinde % 50 ‘lik bir artış olduğunu görüyoruz.

 

Protesto Edilen Senet sayısında %50 lik bir artış görünüyor olsa da, aslında İlçemizde Tacir, Sanayici birbirleri ile köklü ticareti alışverişi olan yakın iş çevreleri, alacaklarını elden takip edip günü gelen çek ve senetlerini Protestoya vermemektedir.

 

Bu sebeple yukarıda açıkladığımız İlçemiz bazındaki Protestolu Senetlerin oranlarının daha da yukarılarda olduğunu tahmin etmekteyiz.

 

Her ne kadar Ulusal Basın Radyo ve Televizyonlarda Pembe bir Tablo çiziliyor, Bütçemiz fazla veriyor, Gelir Düzeyimiz yükseliyor gibi görülse de Bozüyük’ten bakıldığında hiç de böyle görülmüyor. İşler iyiye gitmiyor..,

 

Acilen Sanayicimizin özellikle bölgemizde yoğun olarak faaliyet gösteren Seramik Sektörünün İhracatının önünün açılıp, dünya ile rekabet etmesini sağlayacak, girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve kur desteğinin sağlanması, kayıt dışı ve haksız rekabetin azaltılması, Yurt içi ticaretin canlanması için de, tasarruf prensiplerinden taviz verilmeden nakit sıkıntısının giderilmesi, gerekmektedir.

 

Saygılarımızla..,

                                                                   19 ŞUBAT 2007

                                                                          BOZÜYÜK

                                                                    TİCARET VE SANAYİ ODASI

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç