Haber Arşivi

BOZÜYÜK TSO BAŞKANI LEVENT..! KARKODLU ÇEK; “ÇEKİNMEDEN ÇEK-KES-TAHSİL ET”

  • 13.11.2015
  • bozuyuktso

 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın Rifat HİSARCIKLIOĞLU tarafından Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Buğra LEVENT adına gönderilen Karekodlu Çek yazısında Karekodlu Çek Uygulaması detayları ile anlatılmış ve iş dünyamızın siz değerli temsilcileri ile paylaşılması özellikle istenmiştir.

 

Bu konuda bir açıklama yapan Bozüyük TSO Yönetim Kurulu Başkanı Buğra LEVENT; “Çek Uygulamasının Ekonomimiz için olmazsa olmaz enstrümanlardan birisi olduğunu bu ödeme aracının daha etkin ve güvenli kullanımı adına tüm Üyelerimize İş Dünyasına Karekodlu Çek için özet olarak  “ KARKODLU ÇEK; ÇEKİNMEDEN ÇEK-KES-TAHSİL ET”  diyorum.       

 

Karekodlu Çek Uygulaması hakkında TOBB Başkanımızın imzası ile iletilen açıklamaları aynı şekli ile başta Oda Meclis ve Meslek Komite Üyelerimiz, Kadın ve Genç Girişimcilerimiz olmak üzere tüm üyelerimiz ile aşağıda paylaşmak istiyorum.”

 

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Buğra LEVENT

 

Sayın: Başkan

Ticarette vadeli alım-satımlar önemli bir yer tutuyor. Çünkü reel sektörde sermaye çoğunlukla kıttır ve finansmana erişim de her zaman kolay ve ucuz değildir. Özellikle de vadeli çek, şirketlerimiz için önemli bir finansman kaynağıdır.

Türkiye'deki şirketlerin yurtiçi satış ciroları, yani toplam yurtiçi ticaret hacmi, 2014 yılında 3,7 trilyon lira civarındadır. Bu yurtiçi ticaret hacminin de yaklaşık üçte ikisinin, yani 2,4 trilyon lirasının, vadeli işlemlerle yapıldığı tahmin edilmektedir. Vadeli ticaret, ekonomide büyük paya sahiptir.

Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından sonra, Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte, çek sicillerinin özel sektöre açılmasını sağladık. Ancak, reel sektördeki şirketlerimiz bu sistemi beklediğimiz ölçüde kullanmadı. Çek sicil raporlarının yüzde 95'ini finansal kurumlar alırken, reel sektörün payı yüzde 5'te kaldı.

Bunun üzerine, sistemin daha hızlı, güvenilir ve etkin hale getirilmesi için Türkiye ve dünyada bir ilk olan Karekodlu Çek uygulaması geliştirildi. Bu süreçte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Bankalar Birliği, Kredi Kayıt Bürosu ve ilgili kamu kurumları koordinasyon içinde çalıştık. Karekodlu çek Türkiye ve dünyada bir ilk oldu.

Risk santralizasyon merkezinin Türkiye Bankalar Birliği'ne verilmesiyle pozitif sicil de tutulmaya başlandı. Kişilerin ödemediği çek ve senetlerin yanında ödedikleri de kayıtlara girmeye başladı. 2006'dan bu yana kişilerin bütün kredi geçmişi Kredi Kayıt Bürosu kayıtlarında yer almaktadır. Dolayısıyla karekodlu çek kullanımında, çek veren kişinin tüm finansal geçmişi artık görülebilmektedir.

15 Haziran 2015'den itibaren uygulamaya başlanan Karekodlu çek, ticaret hayatını doğrudan ve olumlu yönde etkileyecek, yeni ve çok önemli finansal üründür.

Çeklerin piyasada kullanımım kolaylaştıracak, keşideci ile ilgili piyasaya daha fazla bilgi verecek yeni uygulama, karekodlu çekle başlamış oldu. Bunun için üyelerimizin çalıştıkları bankalardan karekodlu çek talep etmeleri önem arz etmektedir. Yine ticaret yaparken üyelerimizin müşterilerinden karekodlu çek talep etmesi sistemin yaygınlaşmasını sağlayacak ve karekodlu çekin kullanımını artıracaktır. Böylelikle daha güvenli bir ticaret ortamına kavuşmuş olacağız.

Karekodlu çekin tanıtımı ve nasıl kullanılacağına yönelik olarak hazırlanmış olan tanıtım filmine http://tobb.org.tr/OdaveBorsalarDB/Sayfalar/20151012-Sunum.php adresinden ulaşabilir ve indirebilirsiniz.

Buğra LEVENT konu hakkında açıklamalarını şöyle sürdürdü; Dünyada ilk olan bir uygulama. Çek sahibinin ödeme geçmişi, bir anlamda mali güvenilirliği izlenebilecek. Karşılıksız çek takipleri oluşuz sonuçları önceden önlenebilecek ve Karekodlu çek Ticari hayatta güven ve itibarı , kaydi paranın kullanımını  kolaylaştıracak.  Ticari hayatı kolaylaştırmaya yönelik Karekodlu çek uygulaması için siz değerli üyelerimizi çalıştığınız Bankalarınız ile görüşmeye ve Bankalarınızdan Karekodlu çek talep etmeye davet ediyoruz.

 

Kare kodlu Çek uygulaması ile keşidecinin geçmiş çek ödeme alışkanlığı tek tıkla görülebilecek. Çeki elinde bulunduran kişi, çek yaprakları üzerinde yer alan kare kodu, akıllı telefonuna indireceği Findeks uygulaması ile okutarak sorgulama yaptırabilecek. Bu sistem sayesinde çek üzerindeki bilgilerde herhangi bir silinti, kazıntı, tahrifat veya bir başka kimyasal sahtecilik tespit edilebilecek ve ticari hayat tüm taraflar için daha güvenli hale gelecek. Kısaca Üyelerimize “ KAREKODLU ÇEK; ÇEKİNMEDEN ÇEK-KES-TAHSİL ET” diyoruz.

 

Oda Üyelerimize ve tüm ilgililere önemle duyurulur.”

 

Saygılarımla.  13/11/2015

 

Buğra LEVENT  

Yönetim Kurulu Başkanı  

  • BOZÜYÜK TSO BAŞKANI LEVENT..! KARKODLU ÇEK; “ÇEKİNMEDEN ÇEK-KES-TAHSİL ET”

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç